Örnek Çalışma: Sümela Manastırı

Sümela Manastırı’nın Tarihi

Trabzon’un Maçka İlçesi’ndeki Sümela Manastırı, Bizans İmparatoru I.Theodosius zamanında (375-395) Atina’dan gelen Barnabas ve Sophranios isimli iki rahip tarafından kurulmuş, Altındere Vadisi’ndeki Karadağ’ın yamacında sarp bir kayalığa inşa edilmiştir. Halk arasında “Meryem Ana” adı ile anılır. Denizden 1150, vadiden 300 metre yüksekteki bu Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır.

Sümela Manastırı’nın başlıca bölümleri; Ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazmadır. Bu yapılar topluluğu oldukça geniş bir alan üzerine inşa edilmiştir. Manastırın girişinde su getirdiği anlaşılan büyük su kemeri yamaca yaslanmış durumdadır. Çok gözlü olan bu kemerin bugün büyük bölümü yıkılmıştır.

Sümela Manastırı’nın 18. yüzyılda birçok bölümü yenilenmiş, bazı duvarlar fresklerle süslenmiştir. Trabzon’un 1916-1918 yılları arasındaki Rus işgali sırasında manastıra el konulmuş, 1923’den sonra tamamıyla boşaltılmıştır.

SahaGözü ile Sümela Manastırı Modellemesi

SahaGözü uçuş ekibi aracılığıyla Manastır’ın İnsansız Hava Aracı (Drone) ile çekimleri yapılarak 3 boyutlu modeli oluşturulmuştur. 3D modeli buraya tıklayarak SahaGözü’ne ücretsiz üye olup inceleyebilirsiniz.

İHA ile Modelleme

İHA ile modellemek için fotogrametrik modelleme ilkeleri dahilinde Manastır’ın drone ile birbiriyle kesişen fotoğrafları alınmıştır. SahaGözü modelleme arayüzü üzerinden fotoğraflar bulut depolama alanına yüklenmiş ve analiz başlatılmıştır.

Görüntü alımında DJI Mavic Pro drone modeli kullanılmıştır. Modeli olusturmak icin 2173 fotoğraf ve 16 yer kontrol noktası kullanılmıştır. Oluşturulan nokta bulutu 57,636,821 noktadan oluşmaktadır.  Yer örnekleme mesafesi (average ground sampling distance) 0.78 cm olan 3D nokta bulutu üzerinde SahaGözü web arayüzü ile uzunluk, yükseklik, alan, eğim gibi geometrik ölçümler yapmak mümkündür.

İHA ile modelleme ile yüklenen nokta bulutları üzerinde SahaGözü’nün aynı geometrik ölçüm yetenekleri kullanılabilir. Nokta bulutu RGB ve dijital yüksekliğine göre görüntülenebilir.

Kesit Analizleri

Oluşturulan model üzerinden SahaGözü kesit çıkarma aracılığı ile kesit geometrileri çıkarılıp indirilmiş ve ziyaret yerleri için kaya düşme risk hesaplamaları yapılmıştır.

Sign up now to view sample projects

Sign up now
label, , , , , , , , , , , , , ,