Örnek Çalışma: Villa Projesi

Proje Adı: Villa Projesi
Firma: AİS Mimarlık
Kategori: İnşaat

İnşaat ve Bilişim sektörlerini buluşturan, yazılım dünyasına yeni bir soluk getiren SahaGözü, inşaat sektöründe örnek projelerde uygulanmış, yeni iş birlikleri ile yeni projelerde kullanılmaya devam etmektedir.

Bu yazımızda, AİS Mimarlığın Ankara’daki Villa Projesinde SahaGözü’nü kullanmasına dair deneyimlerini sizlerle paylaşacağız. Bir çok başarılı projeye imza atmış, AİS Mimarlık’ın kurucusu Mimar Ahmet İlyas Sözeri’nin SahaGözü deneyimlerini ve projesindeki etkilerini, kendisiyle yaptığımız röportaj ile aşağıda bulabilirsiniz.

SahaGözü’nü kullandığınız bu projenizi tanımlayabilir misiniz?

Projemiz Ankara’nın Etimesgut ilçesi sınırlarında bulunuyor. Bağımsız bir parselde 330 m² kapalı alana sahip tribleks bir villa inşaa ediyoruz.

SahaGözü’nü projenizde kullanma aşamalarınızı sizden dinleyebilir miyiz?

SahaGözü ile nasıl tanıştım oradan başlayayım. Drone’ların kullanım alanları ve sağladığı avantajlar özel ilgi alanıma giriyordu. Yabancı kaynaklı benzer yazılımların varlığından haberdardım. Arkadaşlarımızla kritik yaptığımız bir buluşmada SahaGözü yazılımından haberdar oldum ve inceledim.

SahaGözü’nden temsili bir arazi için fiyat teklifi talep ettim. Teklifin makul olması bu işin ekonomik olarakta gerçekleştirilebileceğine kanaat getirmemi sağladı. Aklımdaki soru işaretlerini gidermek için yüzyüze bir toplantı talep ettim. Yapılan toplantı neticesinde yol haritamız netleşti.

Projemiz ruhsat aşamasında iken belirlediğimiz uçuş planı ile  ilk otonom uçuşumuzu yaparak havadan  arsamızı fotoğrafladık. Buna ek olarak yersel bir lazer tarayıcı ile de arsamızı dijital arşivimize aldık. Bu aşamada geleneksel yöntemden hemen kopamadım ve haritacı yardımı ile bina köşe noktalarımızı işaretledik. Kireçle binamızı arsaya çizdikten sonra tekrar drone ile aynı uçuş planını kullanarak havadan verilerimizi topladık. SahaGözü’ne yüklediğim CAD tabanlı çizim ile sahadaki kireç çizginin eşleşiyor olması SahaGözüne olan güvenimi pekiştirdi. Temel betonumuzu döktükten sonraki SahaGözü verisi ile temel planının yine santimetre hassasiyetinde CAD çizimi ile eşleşmesi tamamen içimi rahatlattı  ve bu süreçten sonra ölçümlerimi tamamen SahaGözü üzerinden yapmaya başladım.

Yapı Sınırı Drone Fotoğrafı

Hafriyat sonrası yaptığım taramadan elde ettiğim verideki kazı miktarı ile hafriyat döküm evrakındaki miktarın çok yakın olması da bir teyit oldu benim için. Aynı şekilde subasman kotu vize ölçümü sırasında bende SahaGözü’nü kullanarak kotu kontrol ettim. Hafriyat öncesi ve sonrası, temel betonunun dökülmesi ve devam eden her beton dökümü sonrasında drone ile tarama aldım ve SahaGözü’ne yükledim.

Yapı Kazısı Drone Fotoğrafı

Her aşamada CAD çizimi ile tarama verilerini eşleştirerek sahadaki imalatlarımı da kontrol ettim. Hatta arsaya haritacı getirmeden yol kotu ile subasman kotum arasındaki farkı ölçme şansı buldum.

Ortofoto üzerinde Autocad Çizimi Kontrolü

Yoldan kaç santim yüksekteyim, istediğim seviyeye ulaşmış mıyım, kalıpçı hatası var mı yok mu bunu teyit etme şansı buldum. Projemiz, işverenimizin ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde özel tasarlandı ve bunun gereği olarak  birden fazla kotta kademeli  döşeme barındırıyor. SahaGözü’nün bu projede kullanılması inşaanın takibini büyük ölçüde kolaylaştırdı.

Proje Alanı Drone Fotoğrafı

Her döşeme betonu döküldükten sonra kotlarımı ve cephe hatlarımı SahaGözü ile kontrol ettim. Yükseklik ölçümleri yaptım. Hatta belediye kontrole gelmeden önce SahaGözü ile yaptığım taramadan cephe hatlarımı kontrol etmiştim. Cephe hatlarımda hata var mı yok mu biliyordum. Bu da SahaGözü’nün bana sağladığı büyük avantajlardan biri oldu.

Şu aşamada beton döküm işlerimizi tamamladık. Devam eden süreçlerde konutumuzu teslim edeceğimiz vakite kadar drone ile tarama yapmaya ve SahaGözü ile dijital hafıza tutmaya devam edeceğiz.

Saha Fotograflarının Bulunduğu Sahagözü Galeri Ekranı

Bunlara ek olarak, kanal bağlantısı için boru ihtiyacımı, elektrik panosu için yeraltı kablo ihtiyacımı SahaGözü’nden ölçerek malzeme aldım ve imalatını yaptırdım ve bu konumları SahaGözü haritası üzerine işledim. Bu sayede ileriye dönük bir dijital hafızaya sahibim. Bu veriler sayesinde ileride yapılacak bir onarım yada revizyonda kanal ve yer altı elektrik hatlarımın yerlerini biliyor olacağım.

Ortofoto

SahaGözü’nden önce projelerinizde nasıl bir işleyiş vardı?

SahaGözü’nden önce şöyle bir işleyiş vardı: İşaretleme, kireç dökümü, bina çizimi, kontroller için harita mühendisi ile sürekli iletişim halinde oluyorduk. Proje alanımda, her seferinde benim haritacıya ihtiyacım oluyordu. Şu an öyle değil. Yer kontrol noktalarım zaten sabit. Ben kendi Drone’um sayesinde 7 dk’da arsamı tarıyorum ve laptopumdan hemen veriye ulaşabiliyorum, bu çok hızlı.

SahaGözü veri aktarımı konusunda çok hızlı, çok teşekkür ederim.  Verileri sisteme yüklemem ile  3 boyutlu mesh modelimi, nokta bulutumu, sonra birebir ölçekli santimetre hassasiyetindeki haritamı alabiliyorum. Hem zaman hem ekonomik tasarruf ile geleneksel yöntemlere göre çok önde bir yöntem.

Drone’la çekiminizi biraz anlatabilir misiniz? Ekibimizden destek alındı mı?

Başlangıçta Onur Pekcan hocam sağ olsun bu konuda bana destek oldu. Benim bir Mavic Air’im var. Mavic Air ile bu işi yapabileceğimi bilmiyordum. Ama Onur Hoca ile tanışmam dan sonra anladım ki Mavic Air’le de bir otonom uçuş gerçekleştirebilirim ve bu otonom uçuş sayesinde ben de bu işi yapabilirim. Bu sayede kazıdan 1 ay önce, SahaGözü arsamıza geldi yer kontrolü noktalarımızı sabit bir şekilde tespit ettik yere işaretledik.

Bunların koordinat ve kodlarını bana verdiler. Kendi Drone’um ile otonom bir uçuş gerçekleştiriyorum. Verilerimi SahaGözü’ne yüklüyorum. Bu kadar hızlı.

Mesh Model

Drone ile çekim aşamasında, projenin ilerleyen aşamalarında bir sorunla karşılaştığınız mı? Çözüm olarak neler yapıldı? Değerlendirir misiniz?

Z kotunda bir farklılık yaşadık. SahaGözü ekibi gerekli açıklamayı yaptı.

Projeyi diğer paydaşlar ile SahaGözü web platformu üzerinden inceleme özelliğinden faydalandınız mı?   

İşverenimiz ve yüklenici firmamızla yaptığımız toplantılarda sahanın üç boyutlu olarak masamızda olması, ölçü, yükseklik ve açı ölçe biliyor olmamız kararlarımızda bize hız kazandırdı.

Drone’lar ile üretilen 3boyutlu arazi mesh modellerin mimari tasarım süreçlerinde yakın zamanda aktif olarak kullanılacağı kanaatindeyim. Müşteri ve işverenler bu teknoloji ile tanışmaları halinde gerçek zamanlı yakın çevre üzerinde mimari tasarımların sunulmasını isteyeceklerdir.

label, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,