Örnek Çalışma: Bilim Ağacı Anıtı

Bilim Ağacı’nın Tarihi

Bilim Ağacı Anıtı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin Ankara’daki ana yerleşkesinin Eskişehir Yolu kapısında (A1 Girişi) bulunan anıttır. 1965 yılında yerleşkeye konulmak üzere açılan Atatürk ve Devrimleri Anıtı Yarışması’nda ikinci gelen proje 1966 yılında Heykeltraş Tamer Başoğlu ile Mimar ve Şehir Plancısı Ersen Gürsel tarafından yapılmıştır.

Yarışmada birinci gelen Şadi Çalık’ın eseri, Fizik Bölümü önündeki “Fizik Çimleri” olarak anılan yerde uygulanır. Rektörlük ikinci gelen projeyi de kampüsün uygun bir yerinde sergilemeyi düşünür. Önerilen anıt, ODTÜ Kampüsü’nün Eskişehir Yolu üzerindeki ana kapısının yanındaki alana uygulanmak üzere yeniden projelendirilir. Bilim Ağacı olarak anılan eser, bugün ODTÜ’nün bir simgesi niteliğindedir.

Bu anıt, Türkiye’de Atatürk ve devrimlerini soyut olarak anlatan ilk heykeldir. Bu heykelde yıkık ve viraneye dönmüş bir Anadolu şehrinde dinamik ve güçlü bir kök üzerinde atom bombasının mantar şeklinde patlayışını andıran Atatürk ve devrimleri anlatılmak istenmiştir. Heykeldeki her uç Atatürk’ün devrimlerini sembolize etmektedir.

—Tamer Başoğlu

Rektör Kemal Kurdaş, heykel yerleştirilirken ODTÜ’nün bütünüyle bir bilim ağacı olduğunu belirterek Türkiye’de modern anlamda bilimin, teknolojinin ve yeni bir zihniyetin başladığını anlattığı için esere “Bilim Ağacı” adının verilmesini önermiştir ve anıt o günden bu yana “Bilim Ağacı” olarak anılmaktadır.

Sahagözü ile Bilim Ağacı Modellemesi

SahaGözü uçuş ekibi aracılığıyla eserin İnsansız Hava Aracı (drone) ve yersel lazer tarama çekimleri yapılarak 3 boyutlu modeli oluşturulmuştur. Her iki çekimin 3D modelini buraya tıklayarak SahaGözü’ne ücretsiz üye olup inceleyebilirsiniz.

İnsansız Hava Aracı ile Modelleme

İHA ile modellemek için Bilim Ağacı’nın fotogrametrik modelleme ilkeleri dahilinde çevresinden 360 derece drone ile birbiriyle kesişen fotoğraflar alınmıştır. Aşağıda ekran alıntısı verilen SahaGözü modelleme arayüzü üzerinden fotoğraflar bulut depolama alanına yüklenmiş ve fotogrametrik analiz “Orta” seviye model kalitesi seçilerek analiz başlatılmıştır.

Görüntü alımında DJI 2 Mavic Pro drone modeli kullanılmıştır. Görüntü alımı yaklaşık 15 dakika sürmüş olup sisteme yükleme ve analiz oluşturma süresi yaklaşık 1.5 saat zaman almıştır. İHA ile 3D modelleme süreci toplam 2 saat içinde tamamlanmıştır. Daha hızlı internet ve SahaGözü ileri seviye üyelik paketleriyle model oluşturma süreci daha da kısaltılabilir.

Yer örnekleme mesafesi (ground sampling distance) 1.531 cm olan 3D nokta bulutu üzerinde SahaGözü web arayüzü ile uzunluk, yükseklik, alan, eğim gibi geometrik ölçümler yapmak mümkündür.

Yersel Lazer Tarayıcı ile Modelleme

Lazer tarayıcı ile modelleme için Bilim Ağacını ve ODTÜ yazısını eksik bir açı kalmayacak şekilde görebilmek için 11 tane yer istasyonu planlanmıştır. Her bir istasyon kurulumu “Yüksek” yoğunlukta nokta bulutu toplayacak şekilde lazer tarayıcı ayarlanmıştır. Lazer tarama cihazı olarak Leica BLK360 tarayıcı modeli kullanılmıştır.

Veri toplama süreci yaklaşık 1.5 saat sürmüştür. Daha sonra elde edilen parça nokta bulutları lazer tarama cihazının yazılımı ile birleştirip SahaGözü’ne aşağıda gördüğünüz nokta bulutu yükleme arayüzü ile yüklenmiştir. Nokta bulutu birleştirme ve gürültü temizleme işlemleriyle beraber lazer tarayıcı ile modelleme yaklaşık 4 saat sürmüştür.

İHA ile modelleme ve lazer tarama ile yüklenen nokta bulutları üzerinde SahaGözü’nün aynı geometrik ölçüm yetenekleri kullanılabilir. Nokta bulutu RGB ve dijital yüksekliğine göre görüntülenebilir.

Sign up now to view sample projects

Sign up now
label, , , , , , , , , , , , , , , ,